15 maj 2006

Se upp för trubafuren!

Åkte en påsk för ett par år sedan till semesterklassikern Kanarieöarna. Har varit i "Syden"* förut, och efteråt, men aldrig har jag varit med om ett så kommersiellt och väldigt lite charmigt ställe som Puerto Rico på Gran Canaria... Om man är ute efter en genuint spansk semesterupplevelse, önskar slippa tröttsamma Time Share-försäljare och helst slipper intaga sin middag i ett miserabelt köpcenter bör man rikta kosan någon annanstans. Vilket jag följdaktligen har för avsikt att alltid göra hädanefter.

Jag och mannen är av typen charterturister som försöker låta bli att vara charterturister... Alltså skippar vi som oftast välkomstträffen med tillhörande drink, åker på minimalt med bussturer med charterbolaget och undgår helst ev. grisfester, grillaftnar etc. tillsammans med "gruppen". På Gran Canaria gjorde vi ett undantag och deltog i välkomstträffen. Blev en ganska underhållande tillställning trots allt. Värden varnade oss, faktiskt, för det hemska köpcentret och sa att "dit skulle man nog bara gå om man mot förmodan var på jakt efter en töntig T-shirt med Gran Canaria-tryck på..." varpå en av gästerna reste sig och tågade ut från välkomstträffen iklädd sin nyinköpta T-shirt med Gran Canaria-tryck...

Hotellet var det egentligen inget fel på. Men som så många hotell i "Syden" så hade de försökt anpassa sig till den stora skandinaviska gästskaran. För oss skandinaver som gärna i alla fall vill låtsas vara på utlandssemester faller det inte alltid i god jord. Men jag misstänker att många gäster gillar upplägget med svenska menyer, svensktalande servitörer och svensk text på affischerna. Eller ja, "svensk text" är väl kanske att ta i ibland när tangentbord, stavningsprogram och stress inte riktigt arbetar i affischmakarens favör. Denna affisch för kvällens visafton med egna "trubafuren Nyklas" hittade vi vid hissen på hotellet:

Vi hade säkert fått oss många goda "skatt" på barbecue-aftonen, men vi skippade den. Faktiskt.

* I Norge har man det fantastiska begreppet "Syden" som samlingsnamn för alla solsemesterresmål. Det är väldigt praktiskt och passar till såväl Spanien som Grekland och Thailand. (Även om de som åker till Thailand brukar vara noga med att påpeka att de skall åka just dit.)

Inga kommentarer: