09 september 2006

Fåniga blommor

Såg ett klipp från Sverige-premiären på Al Gores film "En obekväm sanning" igår på TV-nyheterna. På plats fanns både kändisar, politikereliten och självaste kungaparet. Kungen och Silvia blev fotograferade bredvid Al Gore himself och det såg ju trevligt och fint ut.

Men, vad hade Silvia i handen när hon steppade omkring i foajén till biografen Astoria? En strut med popcorn? Lite smågodis till filmen? Senaste filmtidningen? Nej, den obligatoriska blomsterbuketten...

Jag kan förstå att det är artigt och obligatoriskt att ge Silvia blommor när hon är på Eriksgata genom Sverige och besöker en bygd som representant för kungahuset. Det är inte heller fånigt och dumt när små barn ger drottningen mer eller mindre handplockade blommor, det är väl mest gulligt och lite fint sådär. Men varför i hela världen skall Silvia gå runt med en perfekt bunden bukett med blommor på en biopremiär? Jag bara undrar.

Med Silvia i ljus dräkt och en matchande liten bukett bredvid kungen och Al Gore på bild, såg det faktiskt ut som om kungaparet just hade gift sig i Rådhuset med Al Gore som vigselförrättare eller nåt.

Och var skulle hon göra av buketten under själva filmvisningen kan man undra. Sätta den i ett pappglas med Sprite?

Nu har ju förstås Silvia backup som säkert tar hand om alla grejer hon får hela tiden så att hon slipper bära runt på blomsterbuketten efter det att fotograferna har gjort sitt. Men det är själva principen jag inte riktigt fattar. Varför skall Silvia ha en blomsterbukett i handen på en filmpremiär när det inte ens är hon som har gjort filmen? I just detta sammanhang vore det väl kanske mer naturligt att producenten, regissören eller självaste Al Gore fick blommor, och inte landets drottning...

Inga kommentarer: