26 augusti 2006

Gå över ån

Norrmän har som regel ganska bra koll på priser och de norska prisernas förhållande till de (ofta) mer fördelaktiga svenska. Detta gäller inte minst matvaror (läs: kött, ost, kycklingfilé) och alkohol som många vallfärdar över svenskgränsen för att köpa. En kronkurs som ger den norska kronan en fördel mot den svenska uppmuntrar dessa gränshandelsturer ännu mer. Efter att en norsk politiker kallat köpcentrat i Svinesund, och de som utnyttjar den möjligheten, för "harry" kallas shoppingturer till västra Sverige i folkmun för "harryturer". Begreppet "harry" är flitigt använt i Norge. Lite svårförklarat, men kanske kan det sammanfattas som epitet på företeelser, klädstil och musiksmak som präglas av just brist på stil... (Tänk värsta 80-talsstilen blandat med en lätt camping-/raggartouch.)

Som svensk motiverar jag mina, inte alltför frekventa, gränshandelsturer med att jag faktiskt inte hittar alla matvaror jag vill ha i norska butiker. Och att priserna i Sverige tillsammans med ett bättre utbud, faktiskt motiverar en eller annan handelstur. Dessutom händer det ju inte alltför sällan att vi ändå ska till Sverige, och då kan man ju passa på att handla lite när man ändå åker. För säkerhets skull åker vi alltid till Nordby några kilometer bortanför Svinesund och inte till självaste Svinesunds köpcenter när vi ska köpa billig mat. Det är faktiskt ganska harry på Svinesund...

Hur som helst. Denna gränshandel har också fått till följd att norrmän generellt gärna vill tro att allt är billigare i Sverige. Och således både kan tänka sig att köra ganska långt, och handla ganska okritiskt när de först kommit fram till det hägrande köpcentrat i grannlandet. Men allt är faktiskt inte billigare, så det lönar sig att göra lite internet-research innan man ger sig ut på det stora inköpskalaset.

Sagt och gjort. Efter en lång tids prisresearch, studerande av kvalitetstester och en rekognoseringstur till Sverige kom vi fram till att den kvalitetsprodukt vi snart behöver i vårt liv faktiskt kostade ca 1500 kr mindre i en butik i Svinesunds handelsområde. Vi fick, över telefon, lov att lägga undan grejen i ett par veckor tills vi hade möjlighet att åka över gränsen. Så, på onsdagen satte vi av mot Svinesund(!). Jag är vanligtvis ett kontrollfreak och hade tagit på mig att kolla öppettiderna. Denna dag gick dock i 140 på jobbet och när vi skulle åka iväg konstaterade jag att jag faktiskt inte hade kollat. Mannen menade att det nog var lugnt, vi skulle vara framme i god tid före klockan sju. Och så länge måste de ju bara ha öppet. Så vi körde iväg, och tog oss till och med tid till att äta på vägen.

När vi närmade oss målet och körde förbi läskbutiken, godisbutiken, Eurocash matbutik och stora leksaksbutiken hade jag en lite obehaglig känsla i magen. Klockan hade passerat halv sju. Tänk om de inte hade öppet? Så körde vi in på parkeringen till butiken. Inte en bil. Hmmm. Såg det inte lite mörkt ut? På dörren stod öppettiderna. Butiken stängde klockan sex... Det fenomenala priset började se lite mindre fenomenalt ut med tanke på en extra körtur ca 20 mil tur och retur kommande helg. Snabbt började vi kalkulera i huvudet hur mycket vi skulle förlora av vinsten i bensinpengar. Ett inköp på en av butikerna i Oslo började verka allt mer lockande.

Men, har man givit sig in i leken så... Efter en stunds deppande i bilen kom vi på att det i Nordby (!) finns ett stort köpcenter som också har en motsvarande butik. Utan att veta om vare sig modell eller märke fanns där tog vi en chans och körde några kilometer till för att utforska nästa köpcenter. Där hade de minsann öppet till åtta. Och där hade de faktiskt både modell, färg och samma pris som i Svinesund. Puh. Att sen kronkursen i butiken inte var fullt så fördelaktig som i kalkylen minskade bara entusiasmen lite. Nästa gång betalar vi i svenska kronor, med Visa så att vi får bankens kurs i stället. (Som var den vi räknade med i vår glädjekalkyl...)

Sens moral: det är lätt att gå över ån efter vatten när man tror att man ska spara (läs: tjäna..) en massa pengar. Men om man först ska gå över ån så bör man göra sin research fullt ut och inkludera även öppettider, och kronkurs, i kalkylen.

I övrigt kan jag bara säga: Nordby vs Svinesund 1-0!

Inga kommentarer: