21 februari 2006

Hemligheter och lögner

Ibland dyker det upp historier i det enorma nyhetsflödet som triggar ens nyfikenhet mer än andra. Ofta göds intresset av en kort men intensiv mediabevakning som man, mer eller mindre frivilligt, blir konsument av.

Om det rör sig om en rättssak slås det ju, efter hand, fast något slags "sanning" i rättsfallet som faktiskt kan redovisas efteråt genom offentlighetsprincipen.

Det är däremot sällan några fullkomliga sanningar som redovisas. Båda sidorna av saker redovisas, som tur är, i rätten och prövas. En del av "sanningen" kan bli fastslagen som bevisad och ge ett utfall i en dom. Men ord står ofta mot ord också efter att fallen är färdigbehandlade i rätten. Det blir upp till betraktaren att ta ställning till vad man tror på. Ofta glömmer man ganska snabbt bort historien och låter det vara med nån slags fragmentarisk bild av vad som troligen har skett.

Men, en del av historierna slutar liksom inte där. Ibland kan jag önska riktigt intensivt att jag faktiskt visste vad som egentligen hände. Vad som faktiskt var sant och vem som egentligen gjorde vad. Inte för att kunna sälja informationen till högstbjudande (helt oaktuellt)! Inte heller för att jag anser att det är något slags allmän rättighet att få veta detaljer om andras "mjöliga påsar". Nej, det är nog snarare så att det är både fascinerande och irriterande på samma gång när ord står mot ord. Och man skulle liksom önska att man bara kunde få en visshet om vad som är sant, utan att läsa det på en skrikig löpsedel.

Jag vet att det är omöjligt, och att det vore förfärligt och katastrofalt integritetskränkande om människor bara kunde "veta" sanningen om andras hemligheter och lögner. Men visst är det en fascinerande tanke att få välja ut några historier som man fick veta den faktiska sanningen om. Om jag fick sådana tillfälliga "superpowers" skulle jag välja att få:

  • Veta vad som egentligen var sant och falskt i den förfärliga mordhistorien i det numera rikskända lilla samhället i Uppland, för ett par år sedan...
  • Inblick i vilka idrottare som talar sanning när de nekar till att ha skaffat sig "superpowers" på otillåtet vis...
  • En sann bild av vad som faktiskt hände i den norska rättssaken där ett gammalt par och deras dotter blev mördade på sin gård i Akershus, enligt uppgift av sina egna släktingar...

Inga kommentarer: